Axtarıram...
пятница, 13 декабря 2013 г.

İtburnu çayı

İtburnu
İtburnunun müxtəlif növləri Azərbaycanın dağ-meşə rayonlarında və kolluq yerlərində geniş yayılmışdır. Dərman məqsədilə meyvələrindən geniş istifadə olunur. Meyvələri adətən sentyabr – oktyabr aylarında toplanır və quruducularda 70 – 80 dərəcə temperaturda qurudulur. Meyvələrin rəngi çəhrayıdan parlaq qırmızı rəngə keçəndə onları toplamaq məsləhətdir. İtburnu meyvəsinin tərkibində C vitamini, karotin, B1, B2, K və P vitaminləri, kartoninoidlər, flavonoidlər, 18 % - ə qədər şəkər, 4 % aşı maddəsi, 3.7 % limon və alma turşuları, pektin maddələri, dəmir, manqan, fosfor, kalsium duzları və başqa maddələr vardır. Ona görə də itburnu meyvələrindən çox zəngin polivitaminli xammal kimi təbabətdə geniş istifadə olunur. İtburnu meyvələrindən dəmləmə, konsentar, şərbət və mürəbbə şəklində bir sıra xəstəliklərin müalicəsində məsələnə: skorbutun, C və P hipo – və avitaminozların, raxitin, qızıl yelin, qanazlığının, vərəmin, sidik və öd yolları xəstəliklərində genş istifadə edirlər. Bundan əlavə aterozklerozun, pinevmoniyaın, buronxial astmanaın , nefritlərin, hemorakik diatezin, hemofiliyanın, hipertireoozun və başqa xəstəliklərin müalicəsindədəitburnunun preparatları məsləhət görülür.

İtburnu çayı
 Ləvazimatlar:
2 xörək qaşığı qurudulmuş itburnu
Su
Hazırlanması:

İtburnu qurdulmuşu apteklərdə satılır. Əvvəlcə çaydanı qaynar su ilə yaxalayırıq. Sonra onu zəif odun üzərinə qoyuruq. Sonra çaydana 2 xörək qaşığı qurudulmuş itburnu çaydana tökülür. Çaydanın yarsına qədər qaynar su əlavə edlirir. 5 -10 dəqiqə gözlədikdən sonra qaynar suyu çaydanın ağzına qədər əlavə edirik. Az xodda dəm alır.
Bölüşün:

0 коммент.:

Отправить комментарий